Novinky - Pán Koláčik

DOMOV           O NÁS           NAŠA PONUKA           RECEPTY           KDE NÁS NÁJDETE           KONTAKT  
0,00 €

Z našej kuchyne


späť

Domáci chlieb

Keď už prezrádzame čo to z našej kuchyne, je tu náš tip na dnes. Ďaľší recept, ktorý u nás patrí k víkendovej domácej tradícii, je pečenie vlastného chleba.

Upiecť si vlasný chlieb nie je ani prácne, ani zložité, a možno sa treba pripraviť na pár nevydarených pokusov kým "to dostanete do oka". Najmä teda správnu konzistenciu cesta pred aj po vykysnutí. Pre jednoduchosť tentokrát nie kváskový, ale zo sušeného droždia. Výhody domáceho chlebíka sú okrem toho, že tento naozaj nesplesnivie, je chutný aj po týždni, viete si ho dochutiť podľa vlastnej vôle (opäť orechy, semienka, koreniny, až po olivy, cibuľku atď.), a najmä nie je nič nad čertvo upečený ešte teplý chlieb a tú vôňu doma v kuchyni.  Takže nech sa páči recept a postup:

Suroviny:

hladká múka špaldová biela (alebo pšeničná) - 450 g

sušené droždie - 1 balíček

soľ - aspoň jedna celá polievková lyžica

kmín alebo chlebové korenie

trochu medu 

teplá voda

Postup: 

Sušené driždie necháme v teplej vode pár minút napučať. Polovicu múky s droždím, soľou a pohárom teplej vody zmiešame - kludne aj na redšie cesto a postupne pridávame múku, tak aby nám vzniklo tuhšie kysnuté cesto, ktoré miesime až kým je vláčne a nelepí sa na okraje. Uvedené môžete robiť buď ručne, alebo ak máte Kitchenaid alebo iný "food processor". Keďže koniec koncov vždy je jednoduchšie iba vytiahnuť rýchlokvasnú misku a varešku - ručne je ten najrýchlejší spôsob.  Cesto necháme odpočívať. Ideálne minimálne dve hodiny, kedy cesto zaručene zdvojnásobí svoju veľkosť. Následne preložíme do janskej misy vystlanej papierom na pečenie, pri prekladaní nám z cesta kúsok odíde vzduch a splasne, a tak necháme ešte 20 min. odpočívať. Za ten čas rozohrejeme rúru na 240 stupňov a potom chlieb pečieme v zakrytej mise 35 minút. Sledujte aj podľa farby. Ak už povrch kúsok zružovie, odokryte a dopečte ešte aspoň 6-8 minút. Bude krásny hnedý a chrumkavý.

Prajeme dobrú chuť a peknú jarnú nedeľu.